Tientallen gewonden na instorten feesttent

05-8-2012

In Steenwijkerwold in de Nederlandse provincie Overijssel zijn zaterdagavond elf gewonden gevallen door het instorten van een feesttent op een festivalterrein. Er zijn geen zwaargewonden of doden. Het festival is afgelast.

Het drama deed zich voor op het Dicky Woodstock Festival. Er waren 150 mensen in de tent en 350 op het terrein dat nog maar net geopend was. Vermoedelijk is een valwind - een korte, hevige storm voorafgaand aan een zware bui - de oorzaak van het ongeluk. Elf mensen moesten naar het ziekenhuis. Volgens een politiewoordvoerder zijn de gewonden er niet heel ernstig aan toe. Ze hebben kneuzingen of botbreuken. Veel anderen konden ter plekke worden behandeld.

Tent werd opgetild en weer neergekwakt
Muziekjournalist Jean-Paul Heck vertelt aan de NOS: "De grote tent opgetild door de wind en toen weer tegen de grond gekwakt. Het deel waar het podium stond is blijven staan, het deel voor het publiek stortte in." Op het terrein stonden drie tenten, de twee andere bleven wel staan. Volgens Heck was niemand voorbereid op de noodsituatie. "Het was mooi weer toen we om 20.00 uur aankwamen, maar dat sloeg binnen 2 minuten om."

Snelle hulpverlening
De hulpdiensten rukten na de eerste melding massaal uit en waren in ongeveer 10 minuten ter plaatse. Zij hebben mensen onder het tentzeil vandaan gehaald en afgevoerd.

Ooggetuige Lisette Otte: "Het terrein werd compleet afgesloten en hulpdiensten reden af en aan. Die werden wel gehinderd door het slechte weer." Zo kon de traumahelikopter niet uitvliegen.

De burgemeester van Steenwijkerland, Marja van der Tas, prees voor de microfoon van RTV Oost de hulpverleners. ''Het belangrijkste is dat de hulpverlening heel snel ter plaatse was en dat iedereen snel hulp kreeg die dat nodig had."

Tent had ontruimd moeten worden
De festivaltent had bij slecht weer ontruimd moeten worden. Dat heeft de regionale omroep RTV Oost zondag gemeld. De omroep citeert tentenbedrijf Van der Werff uit Valkenswaard dat zegt dat de verhuurvoorwaarden een ontruiming inhouden bij slecht weer. De tent werd door medewerkers van Van der Werff zelf opgezet. Het bedrijf verhuurt al ruim 40 jaar tenten voor evenementen. Het is nog nooit eerder in deze mate fout gegaan, aldus een niet nader genoemde woordvoerder.

Organisator erg geschrokken
De organisatie van het festival is totaal overvallen door het noodweer en zeer geschrokken door het instorten van de tent, zo meldt organisator Henk Kranendonk tijdens een persconferentie. Volgens hem heeft de organisatie het weer in de gaten gehouden. Toen rond 21 uur medewerkers een bui zagen naderen op de buienradar, had de organisatie echter geen indicatie van de ongekende hevigheid van het noodweer dat op het festivalterrein afkwam, aldus Kranendonk. Kranendonk benadrukte verder dat de organisatie van tevoren bij het tentverhuurbedrijf had geïnformeerd hoe te handelen in geval van noodweer. Het advies om de in- en uitgangen open te zetten, is volgens hem opgevolgd. Dat de hoofdtent van het festival toch speelbal werd van vermoedelijk een valwind, vond hij onvoorstelbaar. Hij liet weten dat zeer dikke pennen, waarmee de tent was vastgezet, uit de grond kwamen.

Bron: Eventplanner

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers