Vakmanschap is smeerolie voor economie en samenleving

01-7-2013

Ambachten en vakmanschap moeten meer en beter in beeld komen bij de jeugd. Dat is in het belang van de Nederlandse economie. Want door onbekendheid met de mogelijkheden bij ouders en jongeren zal er de komende jaren een groot tekort aan vakmensen ontstaan. De SER, waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW, heeft vandaag aan minister Asscher aanbevelingen gedaan over de ambachtseconomie. Met een jaaromzet van 110 miljard euro is de ambachtssector de smeerolie van de Nederlandse economie en de samenleving, aldus de werkgeversorganisaties.

229.000 vakmensen nodig
Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW verdient de ambachtseconomie meer waardering. Ouders en leerlingen kiezen vaak liever voor een algemene, dan een vakopleiding. Maar er liggen juist grote kansen voor jongeren en zij-instroom in het vakmanschap, stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in het advies ‘Handmade in Holland: ondernemerschap en vakmanschap in de ambachtseconomie’.

Door nieuwe technologische ontwikkelingen spelen kennis en techniek een steeds grotere rol in het ambacht. Daarbij vormen diverse ambachten ook een bron van creativiteit en innovatie, aldus de SER. Bovendien komen er door de vergrijzing tussen 2010 en 2021 zo'n 229.000 banen vrij voor vakmensen. De behoefte aan geschoolde vakmensen is zeer groot, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

SER-advies ambachtseconomie
De SER adviseert minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onder meer om capaciteitentoets op de basisschool in te voeren, naast of als onderdeel van de Cito-toets. Ambachtelijke vaardigheden moeten namelijk al jong herkend en gewaardeerd worden. Het beroepsperspectief moet daarbij beter in beeld worden gebracht. Ook vinden de sociale partners dat een meestertitel goed vakmanschap beter aanzien kan geven. En tevens moet er meer aandacht zijn voor ondernemersvaardigheden in het belang van de toekomst van de ambachtseconomie. Verder is het belangrijk dat er voldoende leer-werkplaatsen zijn, aldus de SER.

Ambachten in Nederland
De ambachtssector in Nederland is zeer breed: van voedingsambacht en groen tot creatieve industrie, van klusbedrijven tot schoonmaak, van slagers en bakkers tot tandtechnieker en van goudsmid tot opticien en kappers. Met 290 duizend bedrijven, 865 duizend ambachtslieden en een jaarlijkse omzet van 110 miljard euro is dit een belangrijke pijler van de Nederlandse economie.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers