Verdere lastenverzwaringen schaden herstel economie

27-5-2013

Ondernemers zijn iets positiever gestemd over de omzetverwachting dan in het eerste kwartaal. Over de werkgelegenheid blijven zij echter flink somber, blijkt uit de COEN-enquête. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen verdere lastenverzwaringen het economisch herstel schaden. Want ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de binnenlandse consumptie zwak blijft.

Topsectorenbeleid
De ondernemingsorganisaties roepen het kabinet op om vooral op koers te blijven met het topsectorenbeleid, als bron voor de exportgroei. Ondernemers die zaken doen in het buitenland zijn aanmerkelijk positiever over hun omzet en orderpositie. De export zal volgens VNO-NCW en MKB-Nederland dit jaar dan ook de belangrijkste bron van groei zijn.

Sociaal akkoord
Ook moet er vaart worden behouden in de uitwerking van het sociaal akkoord. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan dit het vertrouwen van de consument een impuls geven. Dat is noodzakelijk, want ook ondernemers zijn somber. Zo verwacht een op de tien ondernemers afscheid te moeten nemen van personeel. Een derde, van de ondervraagde ondernemers in de COEN-enquête, verwacht een verslechtering van het economisch klimaat. Slechts vijf procent verwacht een verbetering op dit gebied.

Investeringskrimp
Vijftien procent van de ondernemers denkt dit jaar meer te gaan investeren vergeleken met vorig jaar, een kwart juist minder. De investeringskrimp is te wijten aan de zwakke economische vooruitzichten en lage bezettingsgraad in combinatie met steeds moeilijker te verkrijgen bancaire financiering, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij hopen dat de verkenning naar mkb-financiering de investeringen in de loop van dit jaar een impuls kunnen geven.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers