Voorkom gehoorschade met het gehoorzorgprogramma

22-5-2013

In Nederland worden ongeveer 900.000 werknemers dagelijks blootgesteld aan schadelijk geluid. Het kan leiden tot gehoorschade, oftewel lawaaislechthorendheid, al jaren de meest gemelde beroepsziekte bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Lawaaislechthorendheid kan niet worden genezen, maar kan wél worden voorkomen.

Verplichting vanuit de arbowet
Werknemers uit de bouw en industrie lopen een verhoogd risico op gehoorschade. Net als jongeren, omdat de uren dat zij worden blootgesteld aan hard geluid in hun vrije tijd, bóvenop de uren komen waarin ze als werknemer te maken hebben met schadelijk geluid (bronnen: NCvB en Nationale Hoorstichting). Maar ook muzikanten, vrachtwagenchauffeurs en politieagenten worden veelvuldig blootgesteld aan lawaai. Als werkgever moet u op de hoogte zijn van mogelijke risico’s die uw werknemers lopen op de werkvloer, waaronder blootstelling aan schadelijk geluid. Dit is niet alleen een voorwaarde voor goed werkgeverschap. Het is ook een verplichting die voortvloeit uit de Arbowet. Wanneer u de risico’s kent, kunt u deze tijdig aanpakken en beperken.

Gezond en veilig werken ook een gedragkwestie
Bij een veilige werkomgeving denkt u wellicht al snel aan de middelen waarmee uw mensen werken. Maar veilig werken is niet alleen een kwestie van geluidsarme machines, duidelijke instructies en beschermingsmiddelen. Veilig gedrag is net zo belangrijk. Gehoorbescherming is dan ook niet alleen een verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van de werknemer. Beschermende maatregelen op het werk kunnen gehoorschade niet voorkomen als zij onzorgvuldig worden gebruikt en als het gehoor in de vrije tijd niet wordt beschermd, en andersom.

Gehoorzorgprogramma: multidisciplinaire aanpak
Zeker ook omdat werknemers langer gaan doorwerken, is het van belang lawaaislechthorendheid te voorkomen. Het gehoorzorgprogramma van 365/KeurCompany ondersteunt u hierbij. Onze multidisciplinaire aanpak richt zich op geluid, gehoor, gehoorbescherming én gedrag. We geven u praktische tips en concrete adviezen welke maatregelen u kunt nemen om het risico op lawaaislechthorendheid te verkleinen of zelfs te voorkomen. Door daarnaast ook te focussen op het gedrag van uw werknemers, creëert u betrokkenheid en draagvlak.

Altijd een advies op maat
Welke vorm het beste bij uw organisatie past, is afhankelijk van uw situatie én van uw doelstellingen. Onze consultants bieden graag een passend aanbod. Bijvoorbeeld voor een compleet gehoorzorgprogramma. Of het implementeren van losse onderdelen in uw PMO of eigen gezondheidsprogramma’s.

Wilt u meer weten
Voor meer informatie over het gehoorzorgprogramma kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon van 365/KeurCompany. Of neem contact op via 073 645 63 55 of stuur een e-mail.


Bron: 365

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers