Wijziging vakantierechten nog even uitgesteld

05-4-2011

De regels rondom het opbouwen en opnemen van vakantiedagen gaan veranderen. Deze wetswijziging zou eigenlijk per 1 april ingaan, maar dit plan is op de lange baan geschoven. De Eerste Kamer heeft namelijk nog een aantal vragen over het wetsvoorstel geformuleerd.

Zoals u eerder in het bericht ‘Nieuwe vakantiewet naar Tweede Kamer’ heeft kunnen lezen, ligt de wetswijziging voor de vakantierechten al enige tijd in de planning. De wijziging heeft als doel om de beperkte opbouw van vakantierechten bij ziekte af te schaffen en een kortere vervaltermijn voor de wettelijke vakantiedagen te realiseren. Voor de werknemers betekent dit laatste punt dat hun wettelijke vakantiedagen straks vervallen zes maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen en de dagen die vóór inwerkingtreding van de wetswijziging zijn opgebouwd blijft de verjaringstermijn van vijf jaar gelden. Voor bestuurders brengt de nieuwe vakantiewet een behoorlijke administratie met zich mee. Er moeten immers twee verschillende systemen gaan bijhouden. Werkgeversorganisaties zijn dan ook niet te spreken over het voorstel. Maar ook de vakbonden hebben commentaar op de nieuwe regeling. Zij vinden de voorgestelde vervaltermijn van zes maanden te kort.

Vragen van de Eerste Kamer
Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Zij hebben een aantal vragen voor de ministerraad geformuleerd. Zo wil de Eerste Kamer expliciet vastgelegd hebben dat de wettelijke vakantiedagen altijd al eerste worden opgenomen. Ook wil zij dat de regering het wetsvoorstel uitstelt tot 1 januari 2012 zodat werkgevers geen verschillende systemen in het kalenderjaar 2011 hoeven te hanteren. Daarnaast vindt de Eerste Kamer dat er duidelijkheid moet komen over de vervaltermijn van zes maanden na het jaar waarin vakantie is opgebouwd. Vakantie wordt immers door het jaar heen gaandeweg opgebouwd, en niet aan het begin van het jaar in één klap voor het hele kalenderjaar uitgedeeld. In feite is de houdbaarheid van wettelijke vakantiedagen die in januari zijn opgebouwd dus nog zo’n anderhalf jaar, maar wettelijke vakantiedagen uit december moeten echt binnen zes maanden worden opgenomen.

Bron: OR Rendement

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers