Arbeidstijden in Europa, hoe zit het ook al weer?

25-3-2024

Deze week kregen wij bericht van Febelux over hun nieuwe CAO, die betrekking heeft op verruiming van arbeidstijden voor standbouwers. Reden voor ons om ons kennisdocument met betrekking tot de arbeidstijden in Europa te actualiseren, helaas zonder de verruiming voor België. Want die kan enkel op bedrijfsniveau door Belgische ondernemers aangevraagd worden.


Waar in Nederland het toegestaan is om dagen tot 12 – en bij uitzondering tot 14 – uur te maken, is dat niet in heel Europa zo. In ons document over arbeidstijden in Europa hebben we de regels in drie veel bezochte landen naast elkaar gezet: Frankrijk, Duitsland en België. Hierin zie je dat de Nederlandse wetgeving de meeste ruimte biedt. Maar als je werkt in het buitenland gelden bepaalde ‘kern’ arbeidsvoorwaarden van dat land, waaronder arbeidstijden, tenzij de Nederlandse variant gunstiger is – voor de werknemer! In dit geval dien je je dus aan de beperktere arbeidstijden van bijvoorbeeld Frankrijk te houden.

Nog een kleine toelichting op de veranderingen in België. In België is geen sprake van een algemeen verbindend verklaarde CAO, dus de afspraken zijn niet generiek van toepassing op de hele branche. Het is in deze CAO zelfs zo geformuleerd, dat de ondernemer die gebruik wil maken van de verruiming, dat bij het ‘paritair comité’ (overlegorgaan werkgevers en –nemers) moet aanvragen. Natuurlijk hebben we wel de vraag neergelegd wat de mogelijkheden zijn voor Nederlandse standbouwers, dus we houden jullie op de hoogte.

Wil je meer weten over arbeidstijden (wetgeving)?
Mail of bel Gerbrig Reitsma, adviseur ondernemerszaken CLC-VECTA

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers