Check of je lak, lijm of PUR-schuimen met diisocyanaten gebruikt

17-7-2023

Diisocyanaten zijn chemicaliën die gebruikt kunnen worden als vloeistof, vaste stof of oplossing. Voor zover bekend komen diisocyanaten in de interieurbouw (en dus soms bij onze leden) voor in 2-componenten lakken, PU-lijmen en bij de productie van schuim. Het is belangrijk na te gaan of de producten waar je mee werkt diisocyanaten bevatten, want werknemers en ZZP’ers moeten vóór 24 augustus 2023 een opleiding hebben afgerond over het veilig werken met diisocyanaten.  
 

Diisocyanaten.png


Deze aanvullende regelgeving geldt voor producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. De samenstelling van een product kun je vinden in rubriek 3 van het veiligheidsinformatieblad, maar de leverancier is vanaf februari 2022 ook verplicht op het etiket aan te geven dat vanaf 24 augustus 2023 een adequate opleiding vereist is voor industrieel of beroepsmatig gebruik van het product. Ervaring leert dat het goed zoeken is en de vermelding niet direct de aandacht trekt, daarom toch nog een aanvullend bericht om het onder de aandacht te brengen.
 
Achtergrond
Voor sommige gevaarlijke stoffen zijn in de Europese Unie autorisaties (verbod tenzij vrijstelling) of restricties (beperkingen) vastgelegd. Deze kunnen gelden voor productie, handel, verwerking, vervoer, opslag en gebruik. De stoffen en hun autorisaties en/of restricties zijn vastgelegd in de REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën) verordening. Het doel is om mens en milieu te beschermen tegen onaanvaardbare risico’s van een chemische stof.
 
De REACH verordening is, vanwege de risico’s die het werken met diisocyanaten met zich meebrengen, nu dus uitgebreid. Als je namelijk met diisocyanaten in contact komt (inademen of huidcontact), kun je er allergisch voor worden. Dat kan ook nog gebeuren als je al jarenlang zonder problemen ermee werkt. En als je eenmaal allergisch bent, krijg je last bij iedere blootstelling, zelfs als het maar om kleine hoeveelheden gaat.
 
En nu?
Kijk allereerst of er een minder schadelijk alternatief is voor het product met diisocyanaten. Is dat niet het geval, dan ga je aan de slag met de training. De training is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu, is beschikbaar in 24 talen en kost € 5,- per training. Denk er verder aan dat de opleiding elke 5 jaar herhaald dient te worden én dat je per werknemer registreert dat en wanneer de training succesvol is afgerond.   

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers