Culturele festivals goed voor 400,- miljoen euro omzet

23-9-2013

Onderzoeksbureau Respons heeft, in navolging op de jaarlijkse Branchecijfers Beurzen in opdracht van CLC-VECTA, nu voor het eerst branchecijfers over culturele festivals samengesteld. Daaruit blijkt onder meer dat de totale omzet van de culturele festivals op € 400 miljoen ligt. De cijfers geven verder inzicht in het aantal festivals op het gebied van popmuziek, dance, theater, film, enzovoort. Daarnaast is gekeken naar bezoekers, organisatoren en locaties, alsmede de gemeenten waar de festivals plaatsvinden. Ook zijn de omzet en de inkomsten uit recettes, subsidies, fondsen en sponsoring in kaart gebracht.

De cijfers maken onderdeel uit van de eerste editie van de Festival Monitor. De Festival Monitor heeft betrekking op het jaar 2012 en bestaat grofweg uit twee onderdelen: in het eerste deel van de Festival Monitor worden in vogelvlucht de belangrijkste wapenfeiten van de festivalbranche in 2012 gepresenteerd. Zo passeren onder andere het aantal festivals, publieke belangstelling, sponsoren en organisatoren de revue. Het tweede deel van de Festival Monitor bevat de paginagrote profielen van de 25 grootste entreeheffende en gratis toegankelijke festivals, opgesteld naar het aantal bezoeken.

Festivalmarkt stabiliseert
In 2012 zijn er 708 culturele festivals. Een belangrijke trend is dat de festivalmarkt zich lijkt te stabiliseren. Het aantal festivals is dertig jaar lang toegenomen van 150 in 1980 naar 700 in 2010. Maar sinds drie jaar is de groei eruit, een gegeven dat al is opgepikt door de landelijke media, waaronder Nieuwsuur, 3FM en verschillende dagbladen. Er komen nog wel nieuwe festivals bij, maar andere vallen af. Respons rekent festivals mee vanaf drieduizend bezoekers.

Zeventig procent muziekfestivals
De 708 festivals zijn verdeeld over 514 muziekfestivals (pop, dance, jazz, blues, wereld, nederlandstalig) en 113 theaterfestivals. De 81 overige liggen op het gebied van film, beeldende kunst, literatuur, design, mode en architectuur.

Bruto recette 148 miljoen
De totale door Respons geschatte omzet van de festivals in 2012 is ruim 400 miljoen euro. Fondsen, subsidies en sponsoren zijn goed voor 78,9 miljoen euro. De bruto recette is 148,2 miljoen, een lichte stijging ten opzichte van 2011.

20 miljoen bezoekers
De belangstelling van het publiek blijft groot. De festivals trekken samen bijna 20 miljoen bezoeken (bezoekers per dag), een lichte daling ten opzichte van 2011 toen het er nog 21 miljoen waren. Bij muziekfestivals is het aantal bezoeken iets afgenomen tot 13 miljoen (afname 6%). Gemiddeld trekken de festivals 12.200 bezoeken per dag. Bij de gratis toegankelijke ligt dat cijfer veel hoger (17.200) dan bij de entreeheffende festivals (7.700).

Organisatoren
De 708 festivals worden in 2012 georganiseerd door 581 verschillende organisatoren. Ze vinden plaats op 443 verschillende locaties / accommodaties in 205 gemeenten.

Meer weten?
De branchecijfers zijn voor leden van de VVEM (Vereniging van EvenementenMakers) kosteloos beschikbaar, meer informatie is op te vragen bij de VVEM of in te zien in de Festival Monitor welke te bestellen is bij Respons.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers