Drank- en Horecawet: nieuwe uitdagingen voor preventie en handhaving

25-1-2014

Per 1 januari 2014 is de Drank- en Horecawet (DHW) op twee vlakken gewijzigd. De leeftijdsgrens is gewijzigd, waardoor aan jongeren onder de 18 jaar bedrijfsmatig geen alcoholhoudende drank meer mag worden verstrekt. Bij overtreding van deze wet is de jongere strafbaar, en kan hij/ zij een bekeuring krijgen. Tevens kunnen gemeenten er voor kiezen om een bestuurlijke boete of een last onder bestuursdwang op te leggen aan de verstrekker van de drank.

Om overtredingen tegen te gaan, het toezicht op de DHW te organiseren en consequent te kunnen handhaven is iedere gemeente nu ook verplicht om vóór 1 juli 2014 een preventie- en handhavingsplan op te stellen. In dit plan staan beoogde doelstellingen en preventie- en handhavingsactiviteiten omschreven. Dit plan hoeft niet uit één document te bestaan: het is ook mogelijk om alle eisen uit de DHW op te nemen in andere plannen en om het onderwerp mee te nemen in het evenementenbeleid van de gemeente.

De verhoogde leeftijdsgrens heeft geen juridische consequenties voor organisatoren van besloten evenementen of evenementen waar zij niet zelf verantwoordelijk zijn voor de drankverkoop. In dit laatste geval zijn het vaak cateraars die de drankverkoop voor eigen rekening en risico nemen. Deze organisaties hebben doorgaans een ontheffing van artikel 35 van de Drank- en Horecawet (vrijstelling van verbod om alcohol te schenken). Zij zijn aansprakelijk voor eventuele overtredingen. Ondanks het feit dat ze niet aansprakelijk zijn, kunnen organisatoren van dergelijke evenementen een rol spelen in het preventieplan. Zo kan bij evenementen met een grote kans op overtreding van de DHW gekozen kunnen worden om de toegangsleeftijd te verhogen naar 18 jaar. Een minder ingrijpende maatregel is om met stempels of polsbandjes onderscheid maken tussen de leeftijdsgroepen. Een maatregel die hier op lijkt is momenteel te zien in gemeente Eindhoven. In het horecagebied Stratumseind moet iedereen die de betrokken horecagelegenheden wil betreden en niet onomstotelijk 18 jaar is een polsbandje aanvragen met een bewijs van zijn/ haar leeftijd. Onderzocht kan worden of een dergelijke maatregel is ook bij evenementen toepasbaar en effectief is.

Een uitvoeringsstrategie voor de DHW helpt bij het opstellen en uitvoeren van de vereiste plannen. De gemeente zal een lijn moeten trekken in de manier van toezicht en handhaving, omdat het lastig is om iedere horecagelegenheid en elk evenement te monitoren. Hierin kan ook worden opgenomen welke aanvullende opleiding en andere ‘gereedschappen’ de toezichthouder mogelijk nodig heeft.

Voor gemeenten is het goed om de ontwikkeling vroeg in het evenementenseizoen bespreekbaar te maken met organisatoren en de bedrijven die op evenementen alcoholhoudende drank verkopen. Een informatiebijeenkomst kan helpen om ook input te krijgen van deze exploitanten om tot een stevig beleid te komen. Informatie en begeleiding is ook te vinden bij het Centrum voor Veilig en Gezond Uitgaan of expertisebureaus in het kader van bijzondere wetten. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld de juridische helpdesk of de kennisbank van Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Bron: Kenniscentrum Evenementenveiligheid (KCEV)

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers