Duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit verhoogt tevredenheid personeel

19-2-2013

Goed werk leveren en ook nog een leuke vader of moeder zijn: je medewerkers hebben het er steeds moeilijker mee. 18 procent van de werknemers in Nederland moet slaap inleveren door verplichtingen aan het gezin en hun werkgever. Voorkom dat je personeel oververmoeid raakt; werk aan duurzame inzetbaarheid!

Dat blijkt uit onderzoek van Regus, aanbieder van flexibele werkplekken, onder 24.000 mensen uit 190 landen.

Laat naar bed, vroeg op
Veel werknemers staan vroeger op of gaan later naar bed, om te kunnen voldoen aan de tijd die gezin en werkgever vragen. Veel werknemers vinden flexibele werktijden daarom een uitkomst, omdat dat een manier is om de reistijd te verkorten en om de productiviteit te verhogen, maar ook om meer tijd te kunnen vrijmaken voor rust of voor hun gezin.

Flexibiliteit zorgt voor duurzame inzetbaarheid
Werknemers denken dat een kortere reistijd (26 procent) en meer flexibiliteit qua locatie (16 procent) hen meer tijd oplevert om met hun gezin door te brengen en meer rust te nemen. Ondernemers hebben óók voordeel bij het introduceren van flexibiliteit, blijkt uit de antwoorden van ondernemers in het onderzoek. Volgens hen verhoogt het de productiviteit (72 procent) en helpt het hen om werknemers te behouden: duurzame inzetbaarheid (63 procent). Toch beloont maar 48 procent van de ondernemers manager als zij werknemers aanmoedigen flexibel te gaan werken.

Risico's slaapgebrek
"Slaapgebrek heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid en tevredenheid van werknemers. Lange werktijden hangen nauw samen met het risico op hartkwalen," aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur bij Regus Nederland.

Belangrijkste bevindingen en statistieken

  • Wereldwijd slaapt 29 procent van de werknemers minder dan gewenst vanwege alle verplichtingen. 18 procent van de werknemers offert slaap op vanwege verplichtingen in de zakelijke en persoonlijke sfeer. 15 procent heeft het idee te moeten overcompenseren voor tijd die ze vrijmaken voor persoonlijke aangelegenheden.
  • Werknemers geven aan dat ze met een kortere reistijd (26 procent) en een flexibele werkplek (16 procent) meer tijd aan hun gezin kunnen besteden.
  • Bedrijven kunnen ook voordeel halen: volgens ondernemers verhoogt flexwerk de productiviteit (72 procent) en helpt het werknemers behouden: duurzame inzetbaarheid (63 procent).

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers