Eerste 'alternatieve' financieringsvorm met borgstellingsregeling

25-2-2014

Een doorbraak in de wereld van financiering. Voor het eerst heeft de overheid toegezegd borg te staan voor kredieten van een andere financier dan een reguliere bank. De miKredietunie van het bedrijf MILK mag nu als proef krediet verstrekken met de borgstelling mkb (BMKB).

Kredietunie
MILK heeft kredietunies in de vorm van een coöperatie die mkb-ondernemers helpt met financiering die zij via een bank niet zouden krijgen. Bij de kredietunie, die al sinds 2011 leningen verstrekt, zijn zo'n 45 ondernemers aangesloten. De gefinancierde ondernemingen betalen doorgaans tussen de 8 en 10 procent rente, afhankelijk van het risico. Deze rente wordt aan de andere kant uitgekeerd aan de coöperatieleden die geld inleggen. De coöperatie mag nu bij wijze van proef en onder strenge voorwaarden tot 31 december 2014 tot een maximum van 500.000 euro aan overheidsgaranties inzetten. Hiermee wordt voor de financier (in dit geval MILK) het risico beperkt om geld uit te lenen en kunnen er in principe makkelijker leningen worden verstrekt.

Borgstelling
De borgstelling mkb (BMKB) wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en is beschikbaar voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers en een omzet van maximaal 50 miljoen euro. Dankzij de borgstellingsregeling staat de overheid garant voor maximaal 50 procent van de lening.

Alternatieven
Overheden hopen dat alternatieve financieringsvormen, zoals kredietunies en crowdfunding, voor mkb-bedrijven een groter deel van de kredietverstrekking zullen overnemen. De overheid belooft de relatief nieuwe kredietopties voor ondernemers actief te ondersteunen.

Bron: MKB Servicedesk

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers