EIBTM Trend Watch 2013: Voorzichtig positieve meeting toekomst

22-11-2013

Traditiegetrouw analyseert EIBTM's eigen 'industry analyst' Rob Davidson de internationale (meeting) trends en bestudeert hij zo'n beetje elk rapport en onderzoek dat verschenen is. In het dagelijks leven is Rob Senior Lecturer in Business Events Management aan de University of Greenwich Business School, maar in het laatst kwartaal van het jaar duikt hij steevast in de boeken, magazines, rapporten en websites om de vermeende trends van het afgelopen jaar te toetsen en de rode draad te vinden in de voorspellingen voor 2014.

Tijdens de jaarlijkse vakbeurs EIBTM wordt zijn Trend Watch Report aan de wereld kundig gemaakt. Als alle voorspellingen waarheid gaan worden, kunnen we in 2014 eindelijk weer eens opgelucht ademhalen.

Tijdens de lancering van het rapport in Barcelona had Davidson goed nieuws voor de meeting sector. "Het sentiment van onze sector, zoals dat terugkomt in de conclusies van de meeste onderzoeken die bij de samenstelling van dit rapport geraadpleegd zijn, is omgeslagen naar een voorzichtig optimisme", opende Davidson zijn presentatie. "Deze verandering, waarbij we vanuit een fragiel economisch herstel in 2012 op een iets stabielere opwaartse lijn in 2013 uitgekomen zijn, heeft ook geresulteerd in een toegenomen wereldwijde vraag naar meetings, events en zakenreizen. We zien in bijna alle voorspellingen voor 2014 een groter optimisme en groei, zij het bescheiden, in alle drie de sectoren."

Meetings, events en zakenreizen vormen een belangrijke manier om organisaties te ondersteunen in het realiseren van hun doelstellingen en bij het communiceren met medewerkers, klanten en andere stakeholders.

De belangrijkste uitkomsten:

Terugkeer van de groeipatronen
2013 heeft de ommekeer te zien gegeven in de groeipatronen. Waren we sinds het begin van de crisis gewend aan afnemende groei of zelfs krimp, de voorlopers qua economie laten inmiddels weer stevigere groei zien. Opkomende markten zien echter een afzwakkende economie. De Eurozone laat nu zelfs ook steeds meer voorzichtig positieve signalen zien.

Herstel van de Corporate Meetings sector
Een groot deel van het aangetroffen optimisme kan toegeschreven worden aan het herstel in de corporate meetings sector. Davidson: "In de afgelopen 12 maanden hebben we veelvuldige signalen gezien dat bedrijven de hand wat minder op de knip houden en weer investeren in corporate events." Dit signaal kwam ook al duidelijk naar voren oa. in de laatste MPI Business Barometer. De stabielere economie maakt dat de omstandigheden voor meetings ook verbeteren.

Opmerkelijke toename in Internationale Associatie Congressen
Ook de associatiemarkt biedt - met name voor Europa - betere vooruitzichten. "Het laatste MPI Business Barometer report laat een significante toename in het optimisme van Europese Meeting Professionals zien ten opzicht van de meting 2 maanden eerder. Verwachte groei van 2% tot 4% in de nationale corporate en internationale associatiemarkt leiden tot een sterker vertrouwen in de Europese markt."

Incentive Travel is met een comeback bezig
Davidson constateerde ook een voorzichtig optimisme onder professionals in de wereldwijde incentive travel sector. De SITE Index toonde aan dat ‘het overall gebruik van motivational travel experiences een opleving beleefde in de afgelopen 12 maanden’, waarbij 86% van de respondenten een (substantiële) toename in de komende 1-3 jaar voorspelt.

We bewegen richting een 'seller's market'
Waar de vraagzijde de afgelopen jaren de markt bepaalde, voorspelt de Advito Industry Forecast dat de groeiende vraag naar meeting ruimte de prijzen zal doen opdrijven en de capaciteit onder druk zal zetten. Het onderzoek van Grass Roots voorspelt naast prijsstijgingen ook schaarste op de topdata, wat leidt tot een noodzaak om eerder te boeken en meer flexibiliteit van de klant ten aanzien van data. Met deze informatie in het achterhoofd, zal de meeting organisator scherp moeten zijn op veranderende inkoopcondities.

Lees hier de Europese uitkomsten en trends.

Bron: CongresWereld

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers