Enquête onder podiumtechnici in België

17-7-2013

In België is een enquête gehouden onder technici in de podium- en evenemententechniek die werkzaam zijn in Vlaanderen en Brussel. Volgens een voorzichtige schatting gaat het hier om ongeveer 5000 technici die vaak in deeltijd als freelance technicus werken. Ruim 300 technici en 100 opdrachtgevers namen deel aan de enquête.

Gevraagd is naar arbeidsomstandigheden, verloning, veiligheid en bijscholing van freelance technici. Daarbij kwamen een aantal opmerkelijke resultaten uit de bus. In tegenstelling tot de arbeidsmarkt als geheel, daalt de activiteitsgraad bij freelance podiumtechnici vanaf 40 jaar. Een werkdag staat gemiddeld voor 10 tot 12 uur in plaats van de gebruikelijke 8 uur. In 20 procent van de opdrachten is er zelfs geen maximum aan het aantal uren gesteld. De dagprijzen variëren in België tussen 200 en 250 euro, maar dumpingprijzen die hier ver onder liggen zijn geen uitzondering. Opmerkelijk is ook dat de prijzen in vergelijking met 15 jaar geleden zo goed als niet gestegen zijn. Toch lijken de meeste freelancers hiermee tevreden. Er is grote behoefte aan bijscholing in de sector, onder andere op het gebied van ICT-netwerken. Veiligheid scoort op de prioriteitenindex verbazingwekkend laag, en is voor de meeste bevraagden geen bepalende factor bij de prijsbepaling en het al dan niet aanvaarden van een opdracht.

Het beeld van de freelance technicus in de cultuur- en evenementensector is dat van een jonge, goed opgeleide technicus die flexibel, betrouwbaar en aangenaam om mee te werken is. Meer dan 95 procent is man. Hij zoekt werk binnen een eigen netwerk, houdt van zijn autonomie, werkt lange dagen en is relatief tevreden met zijn vergoeding.

De enquête is uitgevoerd door Kenniscentrum Podiumtechnieken en de Pianofabriek, met als insteek om te onderzoeken of het vormen van een coöperatie van podiumtechnici mogelijk en wenselijk is. Op de website van het kenniscentrum zijn de volledige resultaten van de enquête beschikbaar, evenals een korte samenvatting die in het juninummer van magazine STEPP verschijnt.

Klik hier voor de resultaten.

Bron: Vereniging voor Podiumtechnologie

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers