Gebrekkige communicatie leidt tot wantrouwen

17-3-2013

De gevolgen van slechte communicatie zijn groter dan je misschien denkt. Spraakverwarringen en misverstanden zijn dan nog relatief onschuldig. Slechte communicatie zorgt er echter voor dat medewerkers niet weten wat je van hen verwacht. Dat kan ertoe leiden dat ze je wantrouwen, minder productief zijn en sneller een andere baan zoeken.

Om jouw team aan te sturen is goede communicatie van groot belang. Je moet duidelijk maken wat je van jouw medewerkers verwacht en welke doelen jouw organisatie nastreeft. Voor veel medewerkers is echter helemaal niet duidelijk wat ze precies moeten doen. Zo blijkt uit onderzoek van de Florida State University dat 80% van de ondervraagde medewerkers niet goed weet of totaal geen idee heeft wat zijn leidinggevende van hem verwacht. Volgens de medewerkers ligt dit aan het gebrek aan communicatie door de leidinggevenden. Omdat het niet duidelijk is welke verantwoordelijkheden bij welke medewerkers liggen, heerst er veel onduidelijkheid en onzekerheid dat uiteindelijk tot conflicten leidt.

Slechte communicatie jaagt medewerkers weg
De gevolgen van de onzekerheid die ontstaat als gevolg van de gebrekkige communicatie zijn groot en kostbaar, stellen de onderzoekers. Medewerkers die niet weten wat er van hen wordt verwacht, zeggen 60% vaker dat ze het management wantrouwen. Ook voelt 50% zich vaker gefrustreerd en heeft 45% minder controle over de manier waarop ze hun werk moeten doen. Daarnaast voelt 25% zich minder productief en is 33% meer geneigd ander werk te zoeken. De gevolgen van slechte communicatie zijn dus behoorlijk groot. Het kan daarom geen kwaad om nog eens grondig na te gaan of jouw medewerkers wel weten wat je precies van hen verwacht. Ga met jouw medewerkers in gesprek en neem de doelen voor dit jaar nog eens samen door, bespreek ook hoe jouw medewerkers deze doelen gaan behalen.

Bron: Rendement

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers