GevangenisRotterdam; vanaf 2014 open voor evenementen

17-7-2013

Het monumentale gevangeniscomplex in het Oude Noorden van Rotterdam verandert de komende jaren van een gesloten omgeving in een open en groen leefgebied. Het gevangeniscomplex, dat sinds 1872 dienst deed als gevangenis, is buiten gebruik gesteld. In de aankomende jaren bouwt de combinatie HD Projectrealisatie en BAM Woningbouw aan een nieuwe toekomst; Tuin van Noord. Gedurende deze bouwperiode opent de gevangenis haar poorten voor zowel commerciële als culturele evenementen.

Transformatie
‘Met de transformatie van het Noordsingelcomplex naar de Tuin van Noord wordt het gebied teruggegeven aan haar omgeving’, licht Carola van Barneveld van Co Solo toe. ‘Het gesloten karakter van de gevangenis maakt plaats voor een plek waar ook publiek welkom is. Om deze gedachte kracht bij te zetten, stelt de ontwikkelcombinatie het complex beschikbaar voor evenementen. Co Solo exploiteert de locatie in opdracht van HD en BAM.

Te huur
'Officieel zijn de GevangenisKapel en het Stergebouw, bestaande uit 3 cellenvleugels en het panopticum, van januari tot en met de zomer 2014 te huur. De locaties lenen zich voor vele bijzondere bijeenkomsten, conferenties, recepties en evenementen. Denk hierbij aan een personeelsfeest, een informatieve beurs, een inhoudelijke conferentie, een relatie-evenement of een training. Ook voor filmopnamen wordt de locatie opengesteld. De mogelijkheden zijn legio’ vertelt Carola enthousiast verder.

Website, bezoekers en gasten
De website over de GevangenisRotterdam is vanaf vandaag ‘live’. Iedereen kan op deze site nader kennis maken met het complex en de mogelijkheden van de GevangenisKapel en het Stergebouw. Op de website vinden bedrijven, particulieren en evenementorganisatoren specifieke en praktische informatie over het complex. De aankomende periode wordt gebruikt om het complex verder in gereedheid te brengen voor gastengroepen. Denk hierbij aan het doorbreken van de gevangenismuur als entree, het aanleggen van ruim 100 gratis parkeerplaatsen binnen de muren van het complex en het maaien van het gras van de binnentuinen. Uiteraard worden ook alle benodigde maatregelen op het gebied van (brand)veiligheid getroffen.

MVO
De opbrengst van de commerciële evenementen wordt ingezet om culturele evenementen te financieren. Denk hierbij aan het faciliteren van de Operadagen, het bieden van een podium aan een initiatief van de buurtbewoners of het bieden van een dak boven het hoofd van een concert waarvan de opbrengst voor een goed doel is; een mooie MVO gedachte.

Van slot en tot slot
'Al met al een hele bijzondere locatie‘, besluit Carola, 'een unieke plek met een bijzonder verhaal midden in de binnenstad van Rotterdam. De tram stopt voor de deur, er is ruimte parkeergelegenheid binnen de gevangenismuren en zowel de GevangenisKapel als het Stergebouw hebben een eigen binnentuin, één van de voormalige luchtplaatsen. Iedereen begrijpt dat wij ons verheugen op 2014!'

Bron: High Profile Events

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers