Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

27-3-2013

Op 29 maart 2013 is het Goede Vrijdag. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn gesloten. Maar hoe zit het ook alweer? Is Goede Vrijdag een verplichte vrije dag of niet?

Het antwoord is: nee, je bent als ondernemer niet verplicht op Goede Vrijdag je onderneming te sluiten of je werknemers vrij te geven. Goede Vrijdag - de dag waarop wordt herdacht dat Jezus terecht werd gesteld - is alleen een verplichte vrije dag voor bepaalde sectoren waarin ambtenaren werkzaam zijn zoals gemeentehuizen. Daarom zijn winkels, zakelijke dienstverleners en ook banken over het algemeen gewoon open. Ook de effectenbeurzen sluiten niet. Scholen mogen zelf bepalen of zij hun leerlingen een dagje vakantie geven.

Koopavond opgeschort
Wel wordt de koopavond in gemeenten waarin deze op vrijdag wordt gehouden, opgeschort. Je hoeft op deze dag dus niet langer dan 18:00 open te blijven. Sterker nog, door de Winkeltijdenwet ben je als ondernemer verplicht om vanaf 19:00 uur je winkel te sluiten. Tweede Paasdag - de maandag na Goede Vrijdag - is wél een verplichte vrije dag.

Lang weekend vrij
Het kan zijn dat je werknemers toch graag op Goede Vrijdag vrij willen zijn, zodat ze een lang weekend vrij hebben. Wees hierop voorbereid en zorg voor een goede bezetting van je bedrijf door een planning te maken.

Hoe zit het met de andere (feest)dagen?
Met de zon die lekker schijnt en de lange weekenden die eraan komen dankzij Tweede Paasdag en andere vrije dagen, begint je personeel nu volop met het maken van plannen voor lange weekendjes weg. Check in het artikel 'Wanneer ben ik wettelijk verplicht mijn personeel vrij te geven?' op welke momenten je werknemers recht hebben op een vrije dag.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers