Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

08-12-2023

De arbeidsmarkt blijft krap en de werkdruk en het verzuim nemen in veel bedrijven toe. Dat terwijl je jouw medewerkers juist hard nodig hebt om het bedrijf draaiende te houden. Focus op werkplezier en de juiste balans voor medewerkers, kunnen verzuim in je bedrijf voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? Onze partner ArboNed geef tips en handvatten.
 
Juiste balans
Het werk stelt bepaalde eisen die medewerkers energie kunnen kosten, zoals een structureel hoge werkdruk. Maar zij kunnen ook energie van hun werk krijgen, bijvoorbeeld door steun van collega’s of leidinggevenden. Zorg ervoor dat zaken die stress veroorzaken en zaken die energie geven in balans zijn voor medewerkers. Net als een batterij moet een mens ook weer op tijd opladen.
 
Meer werkplezier
Herken je signalen van werkstress in je bedrijf? Ga dan het gesprek aan en kijk hoe je er samen voor kan zorgen dat medewerkers meer plezier in het werk krijgen. Bijvoorbeeld door ze meer regelmogelijkheden te geven om hun werk aan te passen. Maar ook door je waardering uit te spreken en medewerkers het gevoel te geven echt onderdeel uit te maken van het bedrijf.
 
Praktische oplossingen
ArboNed helpt graag met het voorkomen van verzuim door werkstress op een manier die bij je bedrijf past. Doe je het zelf met hulp van hun (online) hulpmiddelen? Besteed je liever alles uit? Of kies je voor een middenweg?
  • Zelf doen: Gebruik deze praktische tips of gids om signalen van werkstress bespreekbaar te maken en samen met medewerkers tot een oplossing te komen.
  • Samen doen: Kun je hulp gebruiken bij het voorkomen van verzuim door werkstress? Mijn Organisatie-expert bied 2, 4 of 8 uur hulp aan van een ervaren consultant.
  • Laten doen: Ervaart jouw medewerker stress en/of psychische klachten? Neem dit dan serieus en schakel een bedrijfsmaatschappelijke werker of psycholoog (van ArboNed) in. Zij kunnen jouw medewerker coachen en samenwerken aan een betere balans. 
Nog meer tips en handvaten
Ben je op zoek naar nog meer tips en handvaten om verzuim door werkstress te voorkomen? Je vindt ze op de themapagina van ArboNed.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers