Niet alle ondernemers IBAN/SEPA gereed op 1 februari

22-12-2013

De laatste ondernemersenquête van De Nederlandsche Bank legt bloot dat niet alle ondernemers op tijd klaar zijn met de overgang naar IBAN/SEPA-betalen. Hoe erg is dat? Het gehele betalingsverkeer in Nederland zal er niet door stagneren. Wel stagneert het betalingsverkeer van de betrokken ondernemers…

Zo’n 60- tot 80.000 ondernemers kunnen onder de kerstboom bedenken hoe (en of) ze op 1 februari 2014 verder kunnen als hun betalingsverkeer niet meer werkt. Immers, dan kan betaald worden en betalen alleen nog via de SEPA girale overboeking en SEPA automatische incasso.

Daarom de laatste oproep en dringend advies: ga aan de slag. Het is zo 1 februari 2014!

Welke probleemzones zijn te onderscheiden?
Giraal (voor iedereen)
Beginnend met het goede nieuws: van de mkb-bedrijven is nu 65 procent overgestapt op de Europese girale overschrijving. Het slechte nieuws is dat 13 procent (toch nog meer dan 1 op 10!) helemaal nog niet is niet begonnen met de voorbereiding. Er is nog een maand te gaan, waarin nog veel kan worden omgezet, mits er niets tegen zit met de software… De privérekening kan uitkomst bieden (als daar genoeg op staat). Dit zorgt echter wel voor extra administratieve rompslomp…

Het middelgrote en grootbedrijf staat er beter voor, 44 procent is klaar, ca. 42 procent is in de test- en implementatiefase en de restgroep heeft dat in voorbereiding.

Innen via automatische incasso (ca. 150.000 ondernemers)
Van deze groep van 150.000 ondernemers gaat een deel het niet redden om op 1 februari klaar te zijn. Bij de bedrijven die minder dan 1.000 incasso’s op jaarbasis doen heeft 24 procent nog niets gedaan, bij ondernemers met meer dan 1.000 is dat toch nog 2 procent.

Slechts 20-24 procent is over, het merendeel is nog aan het uitzoeken wat men gaat doen, bezig met de voorbereiding of aan het testen. Een deel daarvan haalt de deadline van 1 februari niet.

Plan B?
Wie helemaal nog niet is begonnen: maak snel een impactanalyse, bel de bank en of softwareleverancier en ga aan de slag. Wie bezig is en merkt dat 1 februari te dichtbij is: bel de bank en probeer een oplossing te bespreken. Wie niet kan incasseren zou kunnen terugvallen op factureren. Grotere partijen moeten op zoek naar een conversiedienst. Een algemene oplossing is niet te geven, die hangt samen met de grootte en het betalingsverkeer van het bedrijf.

Adresboek!
De banken zetten de rekeningnummers binnenkort automatisch over naar IBAN. Daarvoor is het wel nodig dat de adresboeken kloppen. Nieuwe nummers zullen daarna met IBAN en al zelf moeten worden ingevoerd. Adresboek op orde is een tip van de banken en die geven we graag door.

Meer informatie
Kijk op www.overopiban.nl voor algemene en de website van de eigen bank voor specifieke informatie.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers