Nieuwe informatie over btw-nummer op website ondernemer

02-10-2013

Is een ondernemer wel of niet verplicht het btw-nummer op zijn website te vermelden? Deze vraag is de laatste tijd nogal in het nieuws geweest en de uiteenlopende antwoorden daarop ook. Onlangs is op de website van de Belastingdienst nieuwe informatie hierover verschenen. Daarin staat dat in de afgelopen jaren EU-regels tot stand zijn gekomen over ondernemersactiviteiten via internet (zoals webshops). Zo kent de zogenoemde dienstenrichtlijn een specifieke verplichting voor het verstrekken of toegankelijk maken van het btw-nummer. Die verplichting is overgenomen in ons Burgerlijk Wetboek. Daaruit blijkt dat de verplichting voor het gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk maken van het btw-nummer voor iedereen die de dienst afneemt, geldt voor iedereen die “een dienst van de informatiemaatschappij” verleent. De ondernemer heeft daarbij volgens de dienstenrichtlijn de keuze tussen:

  • Het telkens actief verstrekken van informatie over het btw-nummer aan de (potentiële) klant;
  • Den informatie over het btw-nummer toegankelijk maken op de plaats waar de dienst wordt verricht of waar het contract wordt gesloten;
  • De informatie over het btw-nummer gemakkelijk elektronisch toegankelijk maken op een van tevoren medegedeeld elektronisch adres;
  • De informatie over het btw-nummer opnemen in het informatiedocument dat door de dienstverrichter aan de afnemer wordt verstrekt, waar in detail zijn diensten worden beschreven.

Het is aan de ondernemer om dit binnen de eigen (digitale) bedrijfsomgeving en daarbij gekozen uitgangspunten concreet vorm te geven. De Belastingdienst besluit de nieuwe informatie met de conclusie dat er dus beleidsvrijheid voor de ondernemer is om aan de verplichting vorm te geven en dat er geen strakke verplichting is om een btw-nummer altijd op een website te vermelden.

Bron: MKB Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers