Nieuwe regels voor je pensioen

29-8-2023

In Nederland krijgt iedereen een basispensioen, de AOW. Als je met pensioen gaat, heb je nog steeds geld nodig om van te leven. Ook sparen veel mensen voor hun pensioen via de werkgever. Het geld wordt onder andere belegd in aandelen, waardoor het sneller kan groeien.

Samen werken aan pensioen
De regels voor ons pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Het is nu niet duidelijk genoeg hoeveel geld we betalen voor ons pensioen. En gaat het goed met de economie? Dan kunnen onze pensioenen soms toch niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. Ten derde wisselen we vaker van baan, stoppen we een tijd met werken of starten we een eigen bedrijf. De regels voor ons pensioen passen hier niet goed bij. Daarom moeten ze worden aangepast.

We willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen kan krijgen. Ook de generaties na ons. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor ons pensioen gemaakt.Jouw pensioen straks
Veel blijft straks bestaan: de AOW voor iedereen en het pensioen via de werkgever. Je blijft pensioen ontvangen zo lang je leeft. En als je overlijdt voordat je met pensioen gaat, krijgt je partner vaak een pensioen. Dit is allemaal mogelijk omdat we ons pensioen met elkaar blijven regelen: vakbonden, werkgevers en overheid.

Met de nieuwe regels voor pensioen zie je duidelijker hoeveel geld jij en je werkgever stoppen in je pensioen en hoe snel dit bedrag groeit. Hoeveel pensioen je krijgt als je stopt met werken, staat met de nieuwe regels niet van tevoren vast. Je pensioen beweegt: het gaat omhoog als het goed gaat met de economie. Maar je pensioen kan ook omlaag gaan als het slechter gaat. De regels zorgen er wel voor dat de bewegingen niet te groot worden. Bovendien worden ze kleiner als je ouder wordt. Want hoe dichter je bij je pensioen komt, hoe preciezer je wilt weten op hoeveel geld je kunt rekenen. Elk jaar krijg je bericht over de nieuwe hoogte van je pensioen.

Kortom: met de nieuwe pensioenregels zie je duidelijker wat de opbouw is van je pensioen. Je pensioen kan sneller omhoog als het goed gaat met de economie. En we zorgen ervoor dat de generaties na ons ook een goed pensioen kunnen opbouwen.

Steeds meer duidelijk
Wat de nieuwe pensioenregels voor jou persoonlijk gaan betekenen, weten we nog niet precies. Dat wordt de komende jaren duidelijk. Ook is het mogelijk dat je nu al een pensioen hebt dat meebeweegt met de economie. Dat kun je navragen bij de uitvoerder van je pensioen.

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli 2023. De werkgevers, de vakbonden en de uitvoerders van jouw pensioen hebben dan enkele jaren de tijd om alles goed te regelen. Je ontvangt informatie van je werkgever of van de uitvoerder van je pensioen wanneer je pensioen wordt aangepast.

Ben je al met pensioen? Dan kunnen de nieuwe regels ook voor jou gaan gelden. Je ontvangt in dat geval informatie van de uitvoerder van je pensioen.

Meer weten over uw huidige pensioen?
Kijk dan op de website pensioenduidelijkheid.nl of op uw persoonlijke webpagina van de uitvoerder van uw pensioen. Op deze plekken kunt u straks ook uw nieuwe pensioen bekijken.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers