Olympische Spelen kijken onder werktijd: ja of nee?

11-2-2014

De Olympische Spelen vormen het sporthoogtepunt van deze winter. Sven Kramer, Ireen Wüst en Nicolien Sauerbreij gaan op jacht naar goud. Dat willen veel Nederlanders niet missen. Maar de wedstrijden zijn ook onder werktijd. Laat je jouw personeel kijken? De voor- en nadelen van tv als ontspanningsmiddel op het werk.

Nog niet zo lang geleden was televisie voorbehouden aan de huiskamer. Dat was dé plek. Maar inmiddels is tv overal. In wachtkamers, bij recepties van bedrijven, in fitnesscentra; steeds vaker kom je tv-schermen tegen op de werkvloer. En inmiddels zijn de meeste sportuitzendingen ook via livestreams op internet te volgen en dus op ieder werkapparaat beschikbaar.

Hup holland hup!
In februari vormt het Russische Sochi het decor voor de Olympische Winterspelen. Tussen 7 en 23 februari strijden tientallen Nederlandse sporters voor een Olympische medaille. Grote kans dat (een deel van) jouw werknemers de prestaties van hen willen volgen. En de meeste wedstrijden vinden overdag plaats. Dilemma. Wat te doen? Je hebt grofweg drie opties:

    1.   Met zijn allen kijken op een groot scherm.
    2.   Je personeelsleden via de livestream op zijn of haar computer laten kijken.
    3.   Het kijken naar de wedstrijden verbieden (livestreams blokkeren)

Teamgeest
Ondernemers gaven eerder in een onderzoek aan het nieuws en sportuitzendingen in de zomermaanden wel te willen zien: 17 procent wilde minimaal één keer per dag een nieuwsuitzending tijdens het werk zien. Hetzelfde percentage wilde het EK voetbal zien en 15 procent gaf aan de Olympische Spelen te willen kijken. 23 procent van de werkgevers gaf ook aan dat zij een eventuele Elfstedentocht niet wilden missen in de winter (TV-kijkgedrag op het werk – Ketchum PLEON, 2012). Het staat als een paal boven water dat samen Nederland aanmoedigen de teamgeest versterkt en de sfeer in je bedrijf ten goede komt. Let op: Als je er voor kiest sportwedstrijden of andere programma’s te kijken op het werk, heb je mogelijk een vergunning nodig.

Is het wel slim?
Tv op het werk kun je dus gebruiken als informatie- of ontspanningsmiddel voor jezelf en je werknemers. Maar is dit slim? Tv op het werk kan jou en je werknemers natuurlijk ook afhouden van het belangrijkste proces dat op de werkvloer gedaan moet worden; werken. Maar uit onderzoek blijkt dat de meeste ondernemers het niet als een belemmering zien. Één op de vier kleine ondernemers noemt tv kijken een aanvulling op het werk. Voor 15 procent van de ondernemers gaat het alleen om tv-uitzendingen die zij op dat moment niet kunnen missen, voor 10 procent dient tv kijken als tijdelijke afleiding. 80 procent van de werknemers geeft in het onderzoek ook aan dat tv kijken tijdens het werk geen invloed heeft op de sfeer of bedrijfsvoering. 11 procent vindt het juist op positieve wijze bijdragen aan de werksfeer.

Aantrekkelijk
Televisie op de werkkamer kan je bedrijf extra aantrekkelijk maken voor je personeel. Je geeft er in elk geval een onuitgesproken boodschap mee af: je hebt er alle vertrouwen in dat je mensen zelf wel kunnen bepalen of en wanneer en waarnaar ze kijken en dat hun werk daar niet onder zal lijden. In die zin is tv op het werk een vorm van externe promotie.

Bron: MKB Servicedesk

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers