Ondernemers: 'Geen lastenverhoging door centraal aandeelhoudersregister'

19-12-2012

In de strijd tegen fraude met bedrijven komt er een centraal aandeelhoudersregister. Dan kan snel inzichtelijk worden wie achter een bv of nv zit. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat het register niet openbaar toegankelijk wordt. Het mag echter niet leiden tot lastenverhogingen voor het bedrijfsleven, aldus de ondernemersorganisaties.

De brief van Opstelten is een reactie op een Initiatiefnota uit maart 2011 waarin nog voor een openbaar centraal aandeelhoudersregister voor werd gepleit. MKB-Nederland en VNO-NCW hadden destijds al ernstige bezwaren aangetekend tegen de plannen voor een openbaar register. De ondernemersorganisaties hebben vorig jaar ook gepleit om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken. Zo zouden bestaande registraties bij bestrijding van frauduleuze praktijken beter benut kunnen worden. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is dat nog steeds een aanbeveling. Zeker sinds de Belastingdienst het notariaat opdracht heeft gegeven om een digitale akteregistratie op te zetten en te gaan bijhouden.

MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat het centraal aandeelhoudersregister niet mag leiden tot lastenverhoging voor het bedrijfsleven. De ondernemersorganisaties constateren met genoegen in hun brief dat de minister aangeeft daar 'oog voor te hebben'. Wel dringen MKB-Nederland en VNO-NCW er bij Opstelten op aan dat hij een brede analyse laat uitvoeren wie een dergelijk aandeelhoudersregister zou moeten gaan bijhouden, zodat overlap met andere registers wordt voorkomen.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers