Overzicht belangrijkste maatregelen regeerakkoord voor ondernemers

01-11-2012

MKB-Nederland heeft een eerste scan gemaakt van de belangrijkste maatregelen voor ondernemers in het regeerakkoord. Hieronder vind je kort een aantal punten uitgelicht. Een uitgebreider overzicht vind je in de speciale Nieuwsbrief Regeerakkoord

  • Overheidsfinanciën: Het nieuwe kabinet bezuinigt ongeveer 16 mld. euro. Ongeveer 9 mld. wordt bezuinigd op de overheidsuitgaven, voor het grootste deel via de zorg. Via lastenverzwaringen wordt 6 miljard euro aan extra inkomsten ontvangen en verder komt 1 miljard extra binnen aan overige inkomsten. In 2017 is er nog steeds een begrotingstekort van 1,5 procent.
  • Lasten bedrijfsleven: De extra lastenverzwaringen worden voor 2,5 mld. euro opgebracht door het bedrijfsleven. De grootste betreft de premieverhoging voor de WW van 1,3 miljard euro. Daar staat tegenover dat het plan om de eerste zes maanden WW-uitkering van werknemers te verhalen op hun werkgever niet doorgaat. Daarnaast gaan de kosten voor ontslag omlaag.
  • Bedrijfslevenbeleid, topsectorenbeleid en innovatie: Het nieuwe kabinet zet het bedrijfslevenbeleid en topsectorenbeleid onverminderd voort en handhaaft de ambitie om tot de top 5 kenniseconomieen te horen.
  • Onderwijs:Het kabinet investeert licht in onderwijs en onderzoek, zo wordt er een Techniekpact 2020 gesloten, wordt een investering van 250 mln. in het mbo gekoppeld aan prestatieafspraken met instellingen en komt er een kortingskaart openbaar vervoer voor scholieren in het mbo.
  • Ontslagrecht: Er komt een nieuw ontslagsysteem met één ontslagroute: het UWV geeft bij voorgenomen opzegging binnen 4 weken een advies. De ontbinding van arbeidsovereenkomsten door de kantonrechter vervalt. De huidige opzegtermijnen blijven gehandhaafd.

Specifieke maatregelen voor de Live Communication branche heeft een eerste raadpleging van het regeerakkoord door CLC-VECTA nog niet opgeleverd. Mocht daar toch sprake van zijn, informeren we je daar uiteraard spoedig over.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers