Prinsjesdag: wat kunnen ondernemers verwachten?

17-9-2013

Koning Willem-Alexander spreekt pas vandaag de troonrede uit waarin hij bekend zal maken wat ons het komende jaar te wachten staat, maar de doorrekeningen van het Centraal Planbureau lekten zondag al uit. Hier geven we je alvast een overzicht van de belangrijkste conclusies voor ondernemers.

De belangrijkste conclusie uit de doorrekeningen is dat de crisis nog even aanhoudt. De economie krimpt dit jaar met 1,5 procent. voor 2014 is wel een half procent groei voorspeld, maar dat is minder dan het Europees gemiddelde van 1 procent.

Er is weinig om vrolijk van te worden. Door de bezuinigingen en lastenverzwaringen van het kabinet daalt de koopkracht dit jaar (gemiddeld 1,25 procent) en volgend jaar (gemiddeld 0,5 procent). Ook loopt het percentage werklozen op tot 7 procent in 2013 en 7,5 procent in 2014.

Een domper voor kleine ondernemers is dat er vanaf 2015 300 miljoen euro bezuinigd zal worden op hun belastingvoordelen. Waarschijnlijk worden de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en het fiscaal pensioenvoordeel versoberd.

Extra heffing
Bedrijven met werknemers die meer dan 150.000 euro verdienen krijgen dit jaar, net als vorig jaar, te maken met een extra heffing van 16 procent van het loon. 18.000 bedrijven en organisaties krijgen hiermee te maken.

De stamrechtvrijstelling verdwijnt. Nu is het mogelijk winst of een ontslagvergoeding weg te zetten bij een verzekeraar, een stamrecht-bv, een beleggingsinstelling of een bank en hier periodiek uitkeringen uit te ontvangen. Als je al een stamrecht-bv hebt, kun je het hele bedrag eenmalig tegen 80 procent van het belastingtarief laten uitbetalen.

Btw omhoog
De btw-verlaging op renovaties, herstel en tuinonderhoud, een tijdelijke maatregel om de bouwsector te ondersteunen, loopt op 1 maart 2014 af. Dan moet weer 21 procent btw worden betaald.

Woensdag om 11.00 uur analyseert MKB-Nederland in een extra hangout de plannen uit de troonrede met Peter Furer en Robert Rutgers, belastingadviseurs van Flynth. Kijk mee!

Bron: MKB Servicedesk

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers