Sotsji ook na de Spelen een toeristische trekpleister

11-2-2014

Sotsji wordt, als het aan de investeerders ligt, de nieuwe toeristische trekpleister in zowel de zomer als de winter. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van adviesbureau Horwath HTL. Met meer dan 30 nieuwe hotels en ruim 9.000 hotelkamers heeft Sotsji zich de afgelopen twee jaar gestort op het realiseren van een nieuwe toeristische infrastructuur. Na het doven van de Olympische vlam resteert een gloednieuw resort dat zich zal richten op alle segmenten van wintersport tot zonvakanties en van de lokale Russische toerist tot de internationale congresganger.

Sotsji verwacht tijdens de Winterspelen 1,1 miljoen bezoekers aan de sportevenementen, naast 13.000 journalisten, 25.000 vrijwilligers en 6.000 atleten en begeleiders uit 88 landen. Om al deze gasten onder te brengen zijn de afgelopen jaren in recordtempo hotels gerealiseerd. Twee jaar geleden was er nog slechts één internationale hotelketen in Sotsji. De afgelopen 24 maanden, en met name de afgelopen 4 weken, zijn hier 30 hotels bijgekomen met in totaal 9.000 hotelkamers. Ter vergelijking: in 2006 besloot de gemeente Amsterdam eveneens 9.000 nieuwe hotelkamers te realiseren, maar dit doel zal naar verwachting pas eind 2015 worden bereikt.

Indrukwekkende ontwikkeling
In het onderzoek van Horwath HTL wordt ingegaan op de indrukwekkende ontwikkeling van de hotelmarkt van Sotsji in de afgelopen vijf jaar, en op de mogelijkheden voor de lange termijn. Het rapport geeft een analyse van de 9.000 nieuw geopende hotelkamers, waarvan de meeste zijn aangesloten bij een internationale hotelketen door middel van huur-, franchise- of managementcontracten. Ketens die hotels hebben geopend in Sotsji zijn onder meer de Russische Azimut Hotels en Heliopark, maar ook Amerikaanse en Europese ketens als Marriott, Hyatt, Swissotel en Accor. Ook de van oorsprong Nederlandse hotelketen Golden Tulip heeft nu 3 hotels in de Russische stad, met in totaal ruim 600 hotelkamers.

Sterke toeristische industrie
Dit aantal nieuwe hotelkamers is enorm, maar er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom dit de basis kan worden voor een sterke toeristische industrie.

  • Sotsji is een unieke bestemming met twee hoogseizoenen: zomer en winter. Veel resorts claimen zowel strand- als skifaciliteiten te bieden, maar in Sotsji liggen de bergen slechts 45 minuten van het stadscentrum, en dankzij de nieuwe treinverbinding is de bereikbaarheid geen probleem meer.
  • Sotsji heeft 280 miljoen potentiële gasten in Rusland en de GOS-landen, waar de inwoners vrijwel alleen Russisch spreken. In het buitenland zorgen taal en culturele verschillen vaak voor problemen, maar in Sotsji speelt dit niet.
  • De capaciteit van het lokale, private vliegveld is nu verdubbeld, waardoor ook toeristen vanuit Europa en de hele wereld sneller en makkelijker naar Sotsji kunnen.

Over het rapport
Het rapport, geschreven door Managing Director Rusland Marius Gomola, heeft de titel "Toerisme in Sotsji de favoriet voor gouden medaille in de Russische Olypmische Spelen van 2014" en maakt deel uit van een serie marktrapporten geschreven door Horwath HTL, ’s werelds grootste adviesbureau in de hotellerie en gastvrijheidsbranche. Het volledige rapport is te downloaden op www.HorwathHTL.nl.

Bron: MeetingMagazine

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers