Veilige grens voor vallen van hoogte niet te bepalen

10-1-2014

Er is geen veilige ondergrens voor het vallen van hoogte te geven; ook een val van geringe hoogte kan lichamelijk letsel bij medewerkers veroorzaken. Dit concludeert de Gezondheidsraad in een advies dat op 19 december is aangeboden aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In Nederland werken naar schatting 2,1 miljoen mensen voor kortere of langere tijd op hoogte. Dit leidt jaarlijks tot ongeveer 12.000 ongevallen door een val, waarbij 18 werknemers overlijden en 1.230 werknemers worden opgenomen in een ziekenhuis. In vergelijking: in totaal overlijden jaarlijks gemiddeld 82 werknemers als gevolg van een arbeidsongeval. Vallen van hoogte is daarmee een belangrijk gezondheidsrisico op het werk. Daarom heeft de Gezondheidsraad zich op verzoek van de minister van SZW geboden over de vraag of er een veilige of gezondheidskundige grens is vast te stellen waar beneden geen lichamelijk letsel kan optreden door een val.

Het is duidelijk dat er een relatie is tussen valhoogte en de mate van letsel: hoe groter de valhoogte hoe meer kans op ernstig letsel of overlijden. Bij het afnemen van de valhoogte neemt ook de kans op ernstig letsel af. Toch is het volgens de Gezondheidsraad niet mogelijk om een veilige of gezondheidskundige grens voor de valhoogte vast te stellen op basis van de beschikbare kennis. Ook een val van geringe hoogte kan namelijk leiden tot ernstig of dodelijk letsel.

Indien valgevaar bestaat zijn werkgevers volgens het Arbobesluit verplicht maatregelen te treffen, ongeacht de hoogte waarop wordt gewerkt. Dit sluit aan bij de bevinding dat er geen veilige grens te geven is. De raad pleit voor meer bewustwording bij werkgevers dat ook werken op relatief lage hoogtes (onder de 2,5 meter) risico’s meebrengt.

De publicatie Vallen van hoogte is te downloaden van www.gr.nl.

Bron: Veiligheidsraad / Vereniging voor Podiumtechnologie

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers