Voorlichtingsbijeenkomsten over modernisering van de Ziektewet

17-1-2014

Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters - ook wel de Wet modernisering Ziektewet - in werking getreden. Deze wet is bedoeld om werknemers van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte sneller weer aan het werk te krijgen.

Als gevolg van deze wet wijzigt per 1 januari 2014 ook het systeem van premiedifferentiatie en worden de arbeidsongeschiktheidslasten van deze werknemers via een gedifferentieerde premie veel directer aan hun ex-werkgever toegerekend als ze in de ZW of WGA terecht komen. Dit kan verstrekkende financiële gevolgen hebben voor de ex-werkgever.

Daarom is het voor de werkgever van belang om actief de regierol te voeren en het verzuim ook voor deze groep werknemers zo goed mogelijk aan te pakken. Daarbij is het van belang om te weten welke aanvullende dienstverlening nodig is en bij wie deze kan worden ingekocht. In dat verband moeten werkgevers ook opnieuw afwegen of het zinvol is om eigenrisicodrager te worden.

Werkgevers kunnen er namelijk voor kiezen om voor ZW- en WGA-uitkeringen voor het vaste personeel eigenrisicodrager te worden. Voor de WGA-lasten voor flexkrachten kan dit pas in 2016 als de WGA-premie voor WGA-vast en WGA-flex worden samengevoegd. Werkgevers die nu voor het vaste personeel eigenrisicodrager zijn voor de WGA, moeten straks met hun verzekeraar nagaan hoe hun contract aan te passen. Voor de werkgever is van belang om te weten waar hij dan aan moet denken.

De eerstvolgende mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden is per 1 juli 2014. De aanvraag moet dan voor 1 april worden ingediend bij de belastingdienst. Inmiddels ontstaat er meer duidelijkheid over de arbeidsongeschiktheidslasten van werkgevers die onder het nieuwe systeem van de premiedifferentiatie vallen en de financiële gevolgen hiervan voor werkgevers. Daarom is het voor werkgevers zinvol om (opnieuw) de overweging te maken of men eigenrisicodrager wil worden of niet.

Om werkgevers te informeren over de gevolgen van de nieuwe wetgeving en de consequenties van het eigenrisico-dragerschap organiseren VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN vier voorlichtingsbijeenkomsten verspreid over het land.

De voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden van 15:30 tot 18:30 uur op de volgende data en locaties:

Klik op de bovenstaande links om het programma per bijeenkomst bekijken. Via het antwoordformulier kun je je opgeven voor deelname aan één van de bijeenkomsten.

Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Kitty Dellemijn +31 (0)70 - 349 03 74 of dellemijn@vnoncw-mkb.nl.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers