Werkloosheid opnieuw opgelopen

03-8-2013

De werkloosheid in Nederland is in juni verder opgelopen. Van mei op juni steeg het aantal werkzoekenden met 16.000 naar 675.000. Deze toename blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werkloosheid afgelopen half jaar met ruim 100 duizend gestegen
De werkloosheid is in juni opgelopen tot 8,5 procent. Vergeleken met 6 maanden eerder waren er ruim 100 duizend meer werklozen. De afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 11 duizend werklozen per maand bij.

Vooral onder 45-plussers nam het aantal werklozen de afgelopen drie maanden flink toe: maandelijks met gemiddeld 7 duizend. Deze stijging hangt samen met de toegenomen participatie van 45-plussers op de arbeidsmarkt. Dit vertaalt zich in meer werkenden, maar vooral ook meer werklozen in deze leeftijdsgroep. Bij jongeren en 25- tot 45-jarigen kwamen er gemiddeld 2 duizend werklozen per maand bij.

In juni kwam de werkloosheid in Nederland volgens de ILO-definitie uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking; in mei was dat 6,6 procent.

Verdere toename WW-uitkeringen onder 45-plussers
Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in juni met 4 duizend is toegenomen tot 382 duizend, 1 procent meer dan in mei. In het afgelopen half jaar steeg het aantal WW-uitkeringen met 12 procent.

Het aantal WW-uitkeringen van 45-plussers nam vergeleken met een maand geleden toe met bijna 2 procent. Ook ten opzichte van een half jaar geleden was de stijging onder deze groep het grootst, ruim 13 procent. Onder jongeren tot 25 jaar daalde het aantal lopende uitkeringen licht sinds maart. In juni nam het aantal lopende WW-uitkeringen onder jongeren met 3 procent af. Veel bedrijven hebben inmiddels de nodige maatregelen genomen in de afbouw van de zogeheten flexibele schil en dat nu steeds meer de vaste contracten sneuvelen. Dit wordt nog eens versterkt door de vele faillissementen die ons land teisteren.

In juni werden 43 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt en werden er 39 duizend uitkeringen beëindigd, waarvan bijna de helft vanwege werkhervatting.

Bron: UWV / CBS

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers